Sijoittaminen vertaislainoihin on näinä päivinä toimiva suosittu sijoitusmuoto. Vertaislainojen välittäjät aloittivat toimintansa tämän vuosikymmenen aikana ja tahti on vain kiihtynyt. Vertaislainojen osuus koko suomen lainakannasta on kuitenkin minimaalinen. Jos sinulla on jo muita sijoituksia, voi vertaislainasalkku olla hyvä lisä. Kunnolla hajautettu lainasalkku on usein parempi vaihtoehto kuin rahojen pitäminen pankkitilillä.
Vertaislainasijoittamisella tarkoitetaan lainamarkkinaa, jossa hakijat hakevat lainaa suoraan sijoittajilta. Ilman minkäänlaista välityspalvelua, olisi vertaislainaus mahdotonta. Suomen suurin vertaislainayhtiö Fellow Finance toimii välittäjänä ja hoitaa kaiken byrokratian, paperityön, teknisen puolen ja rahojen hallinnoinnin. Sijoittajan tarvitse vain luoda tili, siirtää palveluun rahaa ja valita mihin lainaan hän haluaa sijoittaa. Kaikki muu rullaa automaattisesti, ilman että sijoittajan tarvitsee näistä huolehtia.
Pääset sijoittamaan vertaislainoihin jo 25 euron summalla. Fellow Financen minimisijoitus yhteen lainaa on juuri 25 euroa. Jos haluat kunnolla hajautetun salkun, kannattaa miettiä suuremman summan siirtämistä palveluun. Jo 2500 eurolla pääse sijoittamaan 100 eri lainaan.
Vertaislainoihin kuluu, niin kuin muissa sijoituksissa, riskejä. Suurin riski on lainamarkkinoilla aina lainajansaajan maksukyky, eli luottotappiot. Välittäjien välillä on tässä tapauksessa eroja. Fellow Finance myy aina erääntyneet lainat perintäyhtiölle ja saat sen myötä aina osan sijoituksestasi takaisin. Esim. Fixura ei myy saataviaan perintöyhtiölle. Vertaislainojen muihin riskeihin kuuluu likviditeettiriski ja markkinariski.
Vaikka vertaislainoihin sijoittaminen voi olla houkuttelevaa, etenkin nyt matalien korkojen maailmassa, kannattaa tähän sijoitustyyppiin tutustua ensin kunnolla. Fellow Financella on kattavin infopaketti sivuillaan, Bondoralla on myös paljon tietoja sijoittajalle englanniksi. Fixuran sivuilta löytyy myös kattavasti tietoa, mutta palvelu on tällä hetkellä suljettu.
Keskusverolautakunnan vuoden 2018 päätöksen mukaan, vertaislainojen korkotuottoja verotetaan pääomatulona. Vuonna 2019 veroprosentti on 30% 30 000 euron asti ja tämän yli menevät 34% mukaisesti. Vertaislainojen myyntituotot lasketaan myös pääomatuloiksi.
Kyllä. Vertaislainojen luotto- ja luovutustappiot ovat verovähennyskelpoisia. Viranomaisten mukaan vertaislainat ovat arvopapereja ja sen luottotappiot ja luovutustappiot voi vähentää verotuksessa.
Netistä löytyvien kokemusten seasta löytyy positiivista sekä negatiivista kommenttia vertaislainoista. Vertaislainoihin sijoittaminen on helppoa. Palveluun täytyy syöttää rahaa ja kone hoitaa sen jälkeen loput. Hyödyt suoraan korkoa korolle-efektistä, kun sijoitat rahat aina uudelleen lainoihin. Vertaislainasta saa hyvät sijoituskohteen kun antaa koneen jauhaa tuottoa. Sijoittamalla pieniä summia eri lainoihin pienentää sijoittajan riskiä, vaikka luottotappioita tulisikin.
Vertaislainojen suurin puheenaihe tahtoo olla eettisyys. Suomalaiset velkaantuvat kovalla vauhdilla ja vaikka vertaislainat ovat vain hyvin pieni osa tätä pottia. Tässä jotkut sijoittajat voivat pysähtyä miettimään asiaa lainanottajan näkökulmasta. Esim. Fellow Finance tarjoaa suhteellisen edullista luottoa nyt uuden korkokaton tultua voimaan.
Sijoittajan kannattaa myös miettiä miten pitkäksi ajaksi hän voit sitouttaa rahansa. Vertaislainojen sijoitukset eivät ole likvidejä ja sijoitusten myyminen voi viedä aikaa.
Lisää tietoa vertaislainoihin sijoittamisesta löydät Kauppalehden ja Taloustaidon sivuilta.
https://www.taloustaito.fi/Rahat/Harkitsetko-sijoitusta-vertaislainoihin/
Hae vertaislainaa suoraan kilpailuttamalla vertaislainapalvelut sivun ylälaidasta!
Palvelustamme löydät parhaat vinkit, jos olet harkinnut vertaislainoihin sijoittamista.
Lue asiakkaiden kokemuksia eri lainanmyöntäjistä jokaisen lainayhtiön omalla sivulla.
Vertaislaina vai tavallinen kulutusluotto? Lue lisää ja vertaile paras lainavaihtoehto.
Emma Korhonen
Mikko Seppälä